Organisaties zonder mission statement

Veel organisaties hebben geen mission statement, of ze tonen de mission statement niet op hun site of in drukwerk. Ook komt het voor dat een organisatie wel een missie of mission statement heeft beschreven, maar er niet tevreden over is – bijvoorbeeld nadat jij hen op de tekortkomingen van de mission statement hebt gewezen.

Vooral middelgrote en kleine bedrijven hebben vaak geen mission statement. Dit wil níet zeggen dat ze geen visie hebben! Vaak zit er namelijk één drijvende kracht achter zo’n bedrijf – de oprichter of zijn opvolger – en die heeft een duidelijk visie op wat goed en slecht is in de bedrijfsvoering. Die drijvende kracht weet heel goed wat hij wil en weet anderen te inspireren om dezelfde kant op te gaan. Zo is een organisatie ontstaan van mensen die weten hoe de bedrijfsvoering wel en niet moet, ze voelen ook aan waarin hun organisatie zich onderscheidt van anderen en wat het bestaansrecht van de organisatie is.

De nadruk ligt in zo’n organisatie op het gevoel dat iedereen weet waar de organisatie voor staat. Dit gevoel is echter nooit expliciet gemaakt, het is nooit opgeschreven.

Als een organisatie groter wordt of langer bestaat, dan komen de medewerkers verder af te staan van de drijvende kracht en dan kan het impliciete gevoel niet meer worden overgedragen door middel van persoonlijke communicatie. De oprichter kan niet iedereen meer persoonlijk inspireren.

Een organisatie die in een stadium komt waarin medewerkers – en andere betrokkenenen – niet meer persoonlijk geïnspireerd kunnen worden door bijvoorbeeld de oprichter, zo’n organisatie heeft behoefte aan meer formele sturing. In het beginstadium was het vooral een informele organisatie met een informele leider, nu wordt het een formele organisatie met formele leiders (managers). Dan heeft de organisatie ook een formele visie en missie nodig: weergegeven in een mission statement.

De taak van de communicatiedeskundige is dan om het impliciete gevoel expliciet te maken in een mission statement of Sustainable Corporate Story.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.