Meedoen & Meedenken

Wij mensen zijn sociale wezens en we vinden het belangrijk om mee te doen met de groep waar we bij willen horen. Als bijvoorbeeld iemand in een projectgroep niet goed meedoet, dan loopt hij gevaar uit de groep gezet te worden. Je kan dus laten merken dat je ergens bij wilt horen door mee te doen.

bron: http://www.zastavki.com/eng/Animals/Under_water/wallpaper-58468.htm
bron: http://www.zastavki.com/eng/Animals/Under_water/wallpaper-58468.htm

Doen wat van je verwacht wordt

Meedoen betekent vaak dat je de groep volgt: je doet wat er van je verwacht wordt – of wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Voor een projectgroep is het makkelijk als ze klusjes aan jou kunnen overlaten. Ze zullen je dankbaar zijn en dat voelt goed aan. Waarschijnlijk accepteer je weer een klusje en zo is iedereen tevreden. Of niet?

Het gevaar is dat je jezelf in een rol laat duwen dat je alleen maar klusjes mag uitvoeren die anderen niet willen doen. Wil jij dat dan wél? Hoe graag wil je bij de groep horen?

Ambitie: meedenken

Je kan ook meer ambitie tonen: bepaal zélf wat je wel en niet wilt doen. Accepteer alleen klusjes die je écht wilt doen, bijvoorbeeld omdat je er iets van leert, waardoor je jezelf ontwikkelt. Dan doe je het klusje dus óók voor jezelf.

Je ambitie kan nóg hoger zijn, namelijk de groep laten doen wat jíj wilt. Dit zal lang niet altijd geaccepteerd worden en dus zul je met groepsgenoten moeten overleggen over wat er moet gebeuren.

Samen overleggen en samen beslissen over wat er moet gebeuren en over wie wat moet gaan doen, dát is echt groepswerk, dan levert ieder een gelijkwaardige bijdrage. Niet alleen wat betreft uren, maar ook wat betreft meedenken. Dus niet alleen handwerk, maar ook hoofdwerk.

Meedoen en meedenken met de opdrachtgever

In je relatie met een opdrachtgever zien we net zoiets als zoals je in het voorgaande kon lezen voor een projectgroep. Je wilt graag geaccepteerd worden door de opdrachtgever dus doe je wat de opdrachtgever van je vraagt. Hij heeft klusjes waar hij niet aan toekomt, of waar hij geen zin in heeft, dus laat hij ze door jou doen. Net als bij een projectgroep kun je ook hier meer ambitie tonen: accepteer alleen klusjes die je zélf wilt doen, bijvoorbeeld omdat je jezelf erdoor zal ontwikkelen.

Je ambitie kan ook in je relatie met de opdrachtgever nóg hoger zijn, namelijk de opdrachtgever laten doen wat jíj wilt. Dit klinkt misschien als te hoog gegrepen of zelfs arrogant. Toch wordt vaak aan je gevraagd om onderzoek te doen en advies te geven. In je advies ga je de opdrachtgever vertellen wat hij volgens jou zou moeten doen.

Je moet dus niet alleen meedoen – doen wat de opdrachtgever vraagt, maar ook meedenken – zélf nadenken en analyseren en zélf een oplossing bedenken. Dit betekent dat je de opdrachtgever af en toe tegenspel moet geven, je moet een sparring-partner zijn. Zoek naar het probleem achter het probleem. Zo kom je sámen tot een oplossing, i.p.v. dat de opdrachtgever al min of meer een oplossing heeft, die jij uitvoert, zonder mee te denken.

bron: http://www.bol.com/nl/p/benza-delfts-blauwe-spreukentegel-wie-achter-kudde-aanloopt-sjouwt-altijd-door-strond/9200000021276083/
bron: http://www.bol.com/nl/p/benza-delfts-blauwe-spreukentegel-wie-achter-kudde-aanloopt-sjouwt-altijd-door-strond/9200000021276083/

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.