Neem niet klakkeloos aan wat je opdrachtgever als probleem aandraagt. Denk mee en biedt tegenspel (tegenspel gebaseerd op goede argumenten en daarvoor helpt een goed theoretisch kader).
Twee weten namelijk meer dan één en als jij niet meedenkt dan komt de opdrachtgever niet verder dan waar hij zonder jou aan had gedacht.
Jouw onbevangen blik
Het aanpakken van een communicatieprobleem begint met het formuleren van het probleem door de opdrachtgever. Hij vraagt jou dus om te helpen het probleem op te lossen. Je kan hem al enorm helpen doordat je met een frisse, onbevangen blik tegen het probleem aankijkt.
Stel je dus op als sparringpartner, zo reageren de opdrachtgever en jij op elkaar en zetten jullie steeds een stapje verder. Als je alleen maar uitvoert wat de opdrachtgever zegt, dan lijkt dit meer op hinkelen: je gebruikt alleen de ‘voet’ (hersens) van de opdrachtgever en niet die van jou.
Als je niet meedenkt dan is dat een gemiste kans: je had de opdrachtgever kunnen helpen door ook jouw hersens te gebruiken.
[…] dit betekent dat je niet altijd precies doet wat hij zegt, maar zélf ook nadenkt. Je mag dus wat tegenspel […]
[…] dit betekent dat je niet altijd precies doet wat hij zegt, maar zélf ook nadenkt. Je mag dus wat tegenspel […]