Stakeholders

Stakeholders zijn groepen of individuen die invloed hebben op of beïnvloed worden door de organisatie, en waarmee bij de beleidsvorming rekening moet worden gehouden.

Stakeholders hééft de organisatie, doelgroepen kíest ze

Steakholder, niet verwarren met stakeholder.

Elke organisatie heeft stakeholders, of hij nou wil of niet. Dit is een verschil met doelgroepen, want doelgroepen kíest de organisatie.

Vandaar dat het handig is om eerst een longlist te maken van alle mogelijke stakeholders, en daarna de belangrijkste te kiezen en aan te wijzen als doelgroep. Een doelgroep is een groep waarop de organisatie zich richt met een communicatiemiddel, communicatieplan of communicatiebeleid.

Lees ook:

2 reacties

    • Stakeholders zijn externe en interne betrokkenen. Jij bepaalt met je analyse welke hiervan beïnvloed moeten worden. De stakeholders die je wilt beïnvloeden zijn je doelgroepen. De directie kan dus ook een doelgroep zijn, maar dat gebeurt niet vaak. Het is meestal namelijk heel moeilijk om de directie op andere gedachten te brengen. Meestal denkt de directie inside-out en wil ze je plan juist gebruiken om ánderen te beïnvloeden. Het kost veel overtuigingskracht om de directie ervan te overtuigen dat ze zélf de veroorzaker is van de probleemsituatie die jij moet oplossen met communicatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.