Sterkte-zwakte analyse van eigenschappen/ kenmerken

Mensen kunnen kiezen welk product ze kopen, of bij welke organisatie ze willen werken. Het merk dat aan het product of organisatie verbonden is kan invloed hebben op deze keuze. Daarom is het belangrijk om te analyseren wat sterke en zwakke punten zijn van het product/ merk/ organisatie ten opzichte van concurrenten. Onderzoek hiervoor de volgende zaken:

1. Wat zijn voor de ontvanger belangrijke eigenschappen van het product/ merk/ organisatie of van de concurrerende producten/ merken/ organisaties? Dus: wat zijn voor de ontvanger kenmerken waarop hij voor een product/ merk/ organisatie kiest? (Deze eigenschappen/ kenmerken staan ook in de middel-doelketen.)

Schrijf deze eigenschappen/ kenmerken op.

2. Welk van deze eigenschappen/ kenmerken vindt de ontvanger het belangrijkst om voor een product/ merk/ organisatie te kiezen? Welke eigenschap/ kenmerk vindt hij het één na belangrijkst? Welke het op twee na belangrijkst, etc.?

Laat de eigenschappen/ kenmerken zien die je bij 1. hebt opgeschreven en laat de ontvanger aan elke eigenschap/ kenmerk een rapportcijfer geven voor hoe belangrijk dit is voor zijn keuze.

3. Hoe goed scoort elk van de concurrenten op elk van de eigenschappen/ kenmerken?

→ Laat de ontvanger de concurrenten vergelijken op de belangrijkste eigenschap/ kenmerk, door elke concurrent een van de volgende oordelen te geven op deze eigenschap/ kenmerk: +/0/-. Idem één na belangrijkste eigenschap etc.

→ Onderzoek dit bij één ontvanger tegelijk en vat de uitkomsten samen in een tabel zoals hieronder. Of onderzoek het bij een aantal ontvangers tegelijk die representatief zijn voor de doelgroep (dit is een focus-group).

Sterkte Zwakte Eigenschap Kenmerk

Ook relevant:

 

2 reacties

  1. […] Het management zal twee assen kiezen van eigenschappen die zíj belangrijk vinden. Om tot effectieve communicatie te komen is het echter nuttiger om de assen te bepalen aan de hand van wat de doelgroep belangrijk vindt (outside-in denken dus). Analyseer daarom eerst het beslissingsproces en concludeer wat de belangrijkste criteria zijn voor de doelgroep om wel/ niet te kiezen voor een product/ merk/ organisatie. (Dit kun je bijvoorbeeld doen met de sterkte-zwakte analyse van eigenschappen/kenmerken.) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.