De kernvraag voor communicatiedeskundigen

Er zijn heel veel visies op wat communicatie is of zou moeten zijn, en welke effecten communicatie kan hebben. In de praktijk wordt echter van communicatiedeskundigen nog steeds verwacht dat ze op zijn minst de vraag te beantwoorden uit Lasswells verbale communicatiemodel:

Who says what, in which channel, to whom, with what effect?

In dit model kan het effect bijvoorbeeld zijn: het veranderen van kennis, houding of voorgenomen gedrag van een individu, of groep. En het gevolg hiervan kan o.a. zijn dat mensen zich meer betrokken voelen bij elkaar, bij een organisatie of een merk; dat een groep wordt gevormd: commun-icatie.

Die effecten treden meestal niet op na één actie en met één medium, maar is het gevolg van een langduriger proces met opeenvolgende acties met diverse media en evenementen. Ook is het doorgaans nodig dat er interactie is en dat er een band ontstaat tussen zender en ontvanger.

Toch kunnen al die effecten en die interactie alleen ontstaan als er acties worden ondernomen. Eenmalige acties, met één middel en met een voorgenomen effect. Bijvoorbeeld: Na het lezen van deze tekst moet de lezer zich gemotieveerd voelen om het het goede te gaan doen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.