Geen stappen maar onderdelen

Voor het gemak spreken we over een stappenplan, maar eigenlijk bestaat een communicatieplan niet uit stappen, maar uit onderdelen. ‘Stappen’ suggereert namelijk  dat je de onderdelen na elkaar maakt en pas naar de volgende stap mag als de vorige stap af is.

Zo lineair werken de meeste menselijke processen echter niet. De onderdelen staan wel in een logische volgorde, maar de volgorde waarin je ze maakt kan van geval tot geval anders zijn. Vaak heb je bijvoorbeeld al tijdens het vooronderzoek ideeën voor de oplossing, terwijl dat eigenlijk hoort bij de Communicatiestrategie of Communicatiemix, en die bedenk je na het hoofdonderzoek. Of het budget is al aan het begin gegeven, terwijl dit onderdeel pas aan het eind staat.

Dit heen en weer gaan tussen onderdelen van een plan, noemen we een iteratief proces.

Een meer procesmatige manier om tot resultaat te komen is de scrum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.