Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

Communicatiedeskundigen worden betaald om plannen te maken om problemen op te lossen. Toch is communicatie niet alleen een middel om doelen te bereiken. Je kan ook gewoon genieten van het communicatieproces, en je zo een beetje gelukkiger gaan voelen. Zoals je ook kan genieten van een goede maaltiijd, terwijl je doelen zoals het binnenkrijgen van bouwstoffen veel effectiever, efficiënter kan bereiken met astronauten voedsel.

source: http://quest.arc.nasa.gov/people/journals/space/kloeris/04-29-01.html
source: http://quest.arc.nasa.gov/people/journals/space/kloeris/04-29-01.html

Aspecten zoals ‘genieten’ en ‘gelukkig voelen’ wordt meestal niet expliciet genoemd in een opdracht, maar zijn wél belangrijk. Een restaurant bestaat omdat het mensen aantrekt die houden van het eten en de atmosfeer. Andere organisaties bestaan omdat voldoende mensen houden van de organisatie en haar producten en merken. Als een organisatie niemand gelukkig maakt, dan bestaat deze niet lang.

Uiteindelijk is communicatie erop gericht dat er een relatie wordt onderhouden tussen de mensen die aan het communicatieproces deelnemen. Bijvoorbeeld de relatie tussen een organisatie en haar stakeholders. Mensen die zich niet gelukkig voelen bij dit proces willen afhaken. Slechte communicatie leidt dus tot slechte relaties, of zelfs het beëindigen van een relatie.

Mensen betrekken bij het comunicatieproces doe je op de korte termijn (operationeel niveau) door een praatje en een plaatje te maken waarvan mensen kunnen genieten en waardoor ze zich misschien zelfs gelukkiger gaan voelen.

Op tactisch niveau zorg je ervoor dat mensen de campagne waarderen, en op strategisch niveau zorg je ervoor dat mensen houden van de organisatie en haar merken.

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” Is een quote die John Lennon gebruikte in zijn song Beautiful Boy (YouTube) in 1980. Volgens Quote Investigator gaat deze uitspraak veel verder terug.

Deze quote drukt uit dat het leven gaat over liefde en gelukkig zijn. Op je sterfbed denk je terug aan de mooie en emotionele momenten in je leven, de momenten waarin je gelukkig was en aan de mensen waarvan je houdt. Je denkt níet terug aan de momenten dat je plannen maakte – misschien wél aan de momenten dat de plannen bleken te werken en jou gelukkig maakte.

Plannen maken kan helpen om te gáán genieten en om gelukkig te wórden, maar het genieten zélf en het gelukkig zíjn kan je niet plannen.

Geluk: trend & wat communicatiedeskundigen ermee moeten

Het is een trend om aandacht te besteden aan gelukkig worden, ook voor organisaties. De functie van geluksmanager lijkt zelfs bezig aan een opmars. Zie bijvoorbeeld De Geluksfabriek. Voor communicatiedeskundigen betekent dit dat ze niet alleen aandacht moeten besteden aan communicatie als middel, maar ook aan communicatie als proces. Ze moeten niet alleen aandacht hebben voor effectief en efficiënt plannen, maar ook voor geluk, genieten, waarderen en liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.