Kiezen & inzetten van een andere zender

Bij ‘Afzender’ denk je meestal: “Dat is gewoon de organisatie van wie ik de opdracht heb gekregen.” Maar vaak kun je een andere afzender gebruiken, die effectiever is. Onderzoek daarom ook de volgende mogelijkheden.

Mogelijke andere afzenders:

  • Sub-merk van de opdrachtgevende organisatie: denk hierbij aan moeder-dochter-relatie tussen merken. Kun je beter een monolitische, endorsed of branded identity gebruiken?
  • Merk, productlijn, dienstenpakket van de opdrachtgevende organisatie (hoe is hiermee de moeder-dochter-relatie?)
  • Merk, productlijn, dienstenpakket van een andere organisatie waarmee de opdrachtgevende organisatie goede contacten heeft, of kan leggen.
  • Persoon binnen de organisatie: bijvoorbeeld de CEO, maar ook iemand achter de balie, winkelpersoneel, iemand aan de telefoon, chat, mail, etc.
  • Celebrity.
  • Bekende van de uiteindelijke ontvanger: denk hierbij aan de rollen in het beslissingsproces. Zo kan deze bekende een influencer worden.

Kiezen van een andere afzender

Kies een afzender of endorser in die past bij enerzijds de andere afzender die je gebruikt (bijvoorbeeld het bedrijf van de opdrachtgever), anderzijds bij de doelgroep. Je kunt hiervoor de vragen beantwoorden die in onderstaande matrix staan. Analyseer met deze matrix de ‘brand-fit‘. (Zie ook: Profilering-fit matrix.)

BRAND-FIT MATRIXKernwaarden SfeerBoodschap
Wat de afzender/ endorser wil.Welke waarden zegt de afzender/ endorser belangrijk te vinden?Welke sfeer zegt de afzender/ endorser belangrijk te vinden?Welke boodschap zegt de afzender/ endorser belangrijk te vinden?
Wat de afzender/ endorser doet.Welke waarden vindt de afzender/ endorser écht belangrijk, blijkend uit zijn gedrag?Welke sfeer vindt de afzender/ endorser écht belangrijk, blijkend uit zijn gedrag?Welke boodschap vindt de afzender/ endorser écht belangrijk, blijkend uit zijn gedrag?
Wat de doelgroep vindt passen bij de afzender/ endorser Herkent de ontvanger waarden in de afzender die de ontvanger vindt passen bij het merk?Herkent de ontvanger sfeer in de afzender die de ontvanger vindt passen bij het merk?Herkent de ontvanger boodschap in de afzender die de ontvanger vindt passen bij het merk?
Wat de doelgroep belangrijk vindt.Herkent de ontvanger de waarden in de afzender die de ontvanger belangrijk vindt?Herkent de ontvanger de sfeer in de afzender die de ontvanger belangrijk vindt?Herkent de ontvanger de boodschap in de afzender die de ontvanger belangrijk vindt?

Hoe zet je de afzender in?

  • Laat de afzender optreden in een campagne, bijvoorbeeld met het geven van een testimonial.
  • Laat de afzender (persoonlijk) de boodschap overdragen als hij / zij (persoonlijk) contact heeft met de doelgroep.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.