Communicatie op 4 Niveaus: waarom?

Communicatie op 4 Niveaus

Mensen laten zich steeds meer beïnvloeden door het verhaal achter een product, merk of organisatie. Het ‘waarom’ (why) achter een bedrijf of merk wordt dan ook belangrijker en managers raken meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld ‘purpose marketing‘ en ‘content marketing‘. Beide vormen van marketing helpen om een verhaal te vertellen.

Verhaal achter bedrijf wordt belangrijker

Slaafvrije chocola‘ is ooit begonnen als een project om aandacht te genereren in de media, maar nu probeert ook Nestlé te overtuigen met een ‘purpose‘ voor een betere wereld. En voor werknemers wordt de cultuur bij een bedrijf belangrijker en een gemeenschappelijk gevoel van maatschappelijke relevantie helpt daarbij.

Het verhaal beïnvloedt het Imago en het Imago beïnvloedt de houding die mensen hebben ten opzichte van een onderwerp, merk, bedrijf, product, etc.

Als mensen geloven in het verhaal, dan zijn ze meer geneigd om een bijpassend product te kopen, bij een bijpassend bedrijf te gaan werken of er in te investeren, doneren etc. Nog meer dan vroeger geldt echter dat je met communicatie niet ‘recht’ kunt praten wat de organisatie ‘fout’ doet.

Be good and tell it

Be good and tell it” is het motto van PR-mensen, maar organisaties als geheel maken er steeds meer werk van om ‘good’ te zijn: om een maatschappelijk relevante ‘purpose‘ (why) te hebben. Dit motiveert medewerkers en anderen, zoals bijvoorbeeld Unilever bewijst. Anderzijds wordt wordt het snel bekend als een bedrijf kinderarbeid toepast, of het milieu vervuilt.

Het vertellen van een motiverend verhaal over een organisatie is dus niet meer de taak van alleen de afdeling communicatie, maar wordt door de hele organisatie gedaan. Dit verhaal moet worden bewezen in het totale gedrag van de organisatie.

Verhalen vertellen is een van de oudste vormen van communicatie.

Verhalen op 4 Niveaus

Organisaties kunnen nu op 4 niveaus verhalen vertellen over hun ‘purpose‘ (why):

  • Hoe gaat de Organisatie/ het Bedrijf om met mensen, grondstoffen etc. => ‘Be Good’
  • Hoe gaan haar Merken om met mensen, grondstoffen etc. => ‘Be Good’
  • Campagnes over hoe de Organisatie/ het Bedrijf en haar Merken omgaan met mensen, grondstoffen etc. => ‘Tell it’
  • Middelen binnen campagnes, waarin de verhalen worden verteld, zoals site, persberichten, etc. => ‘Tell it’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.