Creativiteit, Whole Brain, DISC en Kolb

12-3-1451992226
source: https://www.oppassen.nl/oppaswerk/tips/activiteiten-buiten/

We worden creatiever door ons héle brein te gebruiken, niet alleen de linkerhelft of de rechterhelft. Net zoals we sneller vooruitkomen door met twee benen te lopen in plaats van op één been te balanceren of te hinkelen.

Hersenhelften laten samenwerken binnen één persoon

Bij iedereen is één van de hersenhelften dominant, door erfelijke aanleg en door opvoeding (nature & nurture). Toch kan iedereen ook zijn minder dominante hersenhelft trainen en zo nieuwe dingen van zichzelf ontdekken, plus effectiever worden in het oplossen van problemen.

Hersenhelften laten samenwerken binnen een team

Een andere manier om beide hersenhelften te gebruiken is door verschillende mensen met elkaar te laten samenwerken. Benut dus de linkerhersenhelft capaciteiten van de ene persoon, en de rechterhersenhelft capaciteiten van de ander.

Niet voor niets wordt Amsterdam gezien als een creatieve stad: hier wonen mensen met diverse achtergronden, niet alleen mannen en vrouwen zijn er actief, maar ook mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden, homo’s en hetero’s, creatievelingen en technische nerds en zakenlieden, etc. etc.

Door diversiteit ontstaat een creatieve spanning en deze spanning leidt vaak tot creatieve oplossingen. Het helpt daarbij wel als die spanning wordt benut in een proces.

De rol van communicatiemensen

Communicatiemensen zijn vaak mensen bij wie beide hersenhelften ongeveer even sterk zijn ontwikkeld. Negatief gezegd zijn ze nergens echt goed in. Maar ze zijn vaak wél goed in beide ‘werelden’ met elkaar te laten communiceren. Ze kunnen feiten omzetten in verhalen en ze kunnen eraan bijdragen dat verschillende mensen elkaar beter gaan begrijpen of zelfs met elkaar gaan samenwerken.

Communicatiemensen denken vaak ook in teksten en beelden, en minder in cijfers. Met tekst en beeld (content) maken zij een verhaal waar verschillende mensen zich achter scharen.

Whole Brain Thinking

whole-brain-model-2016
source: http://www.herrmannsolutions.com/what-is-whole-brain-thinking-2/

 Whole Brain Thinking is in 1979 geïntroduceerd door Ned Herrmann toen hij hoofd Ontwikkeling was bij General Electric. Inmiddels is er een heel instituut ontstaan rondom zijn Whole Brain Thinking. Het gaat ervan uit dat er vier patronen van denken zijn, zoals je kunt zien in het plaatje. Iedereen gebruikt alle patronen, maar er is er één dominant, volgens Herrmann.

Gevoelsmatig klopt dit verhaal van Herrmann, maar er blijkt weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn. Zie: https://skepsis.nl/hbdi/

DISC methode

Everything Disc map for tlc newsletter
source: http://www.leadershipchallenge.com/About-Press-Detail/coaching-with-the-lpi-integrating-everything-disc-to-enhance-outcomes-for-leaders-.aspx

De DISC-methode is verwant aan Whole Brain Thinking. Je kunt de DISC-test doen en ontdekken wat voor persoonlijkheid jij hebt.

Leerstijlen van Kolb

Leerstijlen-van-Kolb
source: https://www.train-de-trainer.com/leerstijlen-van-kolb/

In de tijd dat Herrmann zijn model over de dominante patronen van denken ontwikkelde, ontwikkelde Kolb een vergelijkbaar model over leerstijlen. Doe de test en ontdek welke leerstijl jij hebt.

Lees ook over creativiteit op Communicatie KC:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.