Betekenis Economie / Transformation

Het doel van veel bedrijven verschuift van puur ‘winst maken’, naar ‘waarde toevoegen’. Een organisatie moet namelijk door al haar stakeholders relevant worden gevonden. Daarbij gaat het niet alleen om aandeelhouderswaarde of winst, maar ook om maatschappelijke waarde en betekenis. Een voorbeeld is Unilever, dat haar voedingsproducten minder vet en minder zout meegeeft, omdat dit gezonder is – zonder dit van de daken te schreeuwen.

De focus van bedrijven verschuift dus van financiële waarde, naar maatschappelijke waarde en het in praktijk brengen van waarden.

Kuiper en Smit schreven in 2011 in hun boek De Imagineer: “de beleveniseconomie wordt een betekeniseconomie.” Het gaat er hierbij om de doelgroep iets te laten beleven dat niet alleen in het belang is van de organisatie maar ook de betrokkene een goed gevoel geeft omdat het zinvol is voor henzelf en de maatschappij; een gevolg daarvan is een sterkere emotionele loyaliteit aan het merk. Hiervoor is het nodig dat het product of merk een verhaal vertelt.

In Vakblad C#9, november 2013, p8-9 voegt Kim van Eerde hieraan toe dat Purpose de nieuwe marketing P is. Ze stelt:

  • “zonder purpose of roeping hebben merken in de toekomst geen bestaansrecht. Positioneren verschuift van het zoeken naar je onderscheidend vermogen naar het maken van verschil. Ofwel in purpositioning: het benoemen van de waardecreatie.”
  • “In de betekeniseconomie draait het niet om imago, maar om identiteit. Drijfveren, waarden en idealen staan centraal. De waarde van een merk of bedrijf wordt bepaald door de mate van zingeving die zij de consument weet te bieden.”

Overigens hebben Pine & Gilmore in 1999 het boek The Experience Economy uitgebracht, waarmee dit begrip op de kaart werd gezet. In dit boek geven ze aan dat het creeëren van belevenissen niet de ultieme ervaring is. De ultieme ervaring is de transformatie, hierbij is de consument zélf het product. Hij wordt meegenomen in een ervaring waardoor hij verandert. Een voorbeeld daarvan is educatie: je begint als scholier, wordt student en verlaat het systeem als beginnende beroepsbeoefenaar.

Lees meer in

  • Kuiper en Smit (2011) De Imagineer. Coutinho, Bussum
  • Pine, B.Joseph & James H. Gilmore (1999) De Beleveniseconomie: Werk is theater en elke onderneming creëert zijn eigen podium; Academic Service, Schoonhoven

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.