Concurrentie Index

De Concurrentie Index is een handig hulpmiddel om te bepalen op welke kenmerken een merk zich positief onderscheidt van de concurrentie. Je kunt het dus gebruiken voor het bepalen van de Positionering.

Bedrijf ABedrijf BBedrijf C
Product centraal+++++
Advies centraal+/-
Specifiek aanbod+/-+++
Allround aanbod+
Voorbeeld van een Concurrentie Index

Er zijn verschillende manieren om de informatie te verkrijgen waarmee je de Concurrentie Index maakt.

Concurrentie Index voor het bepalen van Gewenste Positionering

Deze manier is waarschijnlijk het makkelijkst, want je kunt hierin zelf bepalen op welke kenmerken je merk zich positief moet onderscheiden. Wel moet je enig (desk) research doen om te bepalen hoe de concurrentie scoort op deze kenmerken.

Beter is het om de Gewenste Positionering te bepalen samen met je opdrachtgever. Bedenk dan samen op welke kenmerken het merk zich moet onderscheiden en wie de belangrijkste concurrenten zijn.

Concurrentie Index voor het bepalen van Bestaande Positionering

Voor het bepalen van de Bestaande Positionering moet je onderzoek doen bij de doelgroepen. Positionering gaat namelijk om de breinpositie van een merk ten opzichte van andere merken, in het brein van de doelgroep.

Het merk kan een bepaalde breinpositie hebben bij een doelgroep die het merk al gebruikt. Bij een doelgroep die alleen maar van het merk heeft gehoord kan het merk een andere breinpositie hebben.

Je moet dus aan de doelgroep vragen welke concurrentie zij ziet: welk merk is een alternatief voor het merk waarover jij adviseert? (Hieruit zal een consideration set komen.) De doelgroep kent waarschijnlijk andere alternatieven dan de opdrachtgever.

Ook moet je aan de doelgroep vragen wat zij de belangrijkste kenmerken vindt om te kiezen voor of tegeneen merk. In bovenstaande Concurrentie Index zijn bijvoorbeeld de volgende kenmerken gegeven: Product centraal / Advies centraal / Specifiek aanbod / Allround aanbod. Maar dit zijn misschien de kenmerken die de opdrachtgever belangrijk vindt. Wellicht kiest de doelgroep voor Dichtbij & Goedkoop; dan zouden kenmerken kunnen worden: Dichtbij / Veraf / Goedkoop / Duur.

Vervolgens moet je de doelgroep elk van de kenmerken laten scoren voor elk van de merken. Dit doe je in interviews en enquêtes. (Lees ook: Enquêtevragen voorbereiden.)

Nogmaals Concurrentie Index voor het bepalen van Gewenste Positionering

Stel, je hebt de Concurrentie Index gebruikt voor het bepalen van de Bestaand Positionering. Dan weet je hoe het merk echt scoort op echt belangrijke kenmerken ten opzichte van echt belangrijke concurrenten. Dan kun je ook makkelijk concluderen op welke kenmerken het merk beter moet scoren.

Zo concludeer je dus de gewenste scores op kenmerken. Dit is de Gewenste Positionering.

Deze manier van het bepalen van de Gewenste Positionering past bij de Outside-in benadering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.