In het conceptueel model moet je aangeven welke factor invloed heeft op een andere factor. Zo kan je concluderen welke factor je hoe moet veranderen om het gewenste effect te realiseren. Met je conceptueel model maak je duidelijk welke factoren elkaar hoe beïnvloeden. Dus: welke factoren moet je hoe beïnvloeden om het gewenste effect te krijgen?
- In je advies geef je dan uiteindelijk aan welke factoren aangepakt moeten worden, zodat het gewenste resultaat (uit de doelstelling) behaald wordt.
- Je onderzoek is er dan op gericht om precies(er) te bepalen welke invloed welke factor heeft, in de specifieke situatie die jij onderzoekt. Uit je conceptueel model kan je dan ook relevante deelvragen concluderen.
“Een conceptueel model is een visuele weergave van een theorie en het bestaat meestal uit vakken en pijlen. In de vakken worden de begrippen gezet en de pijlen geven de relaties aan tussen de vakken. Een conceptueel model geeft een schematisch overzicht van welke begrippen worden gemeten in het onderzoek en welke relaties je moet analyseren voor je onderzoek. Dat geeft dat het conceptuele model ook een soort van afbakening is. Een conceptueel model is het beginsel van een theorie die je gaat gebruiken voor je onderzoek. Er bestaan veel verschillende soorten conceptuele modellen en verschillen tussen kwalitatieve onderzoeken en kwantitatieve onderzoeken.” (bron: educatie-en-school.infonu.nl)
Basis voor je onderzoek
“Het model is als een leidraad te gebruiken in een onderzoek en zal terug te vinden zijn in een globale hoofdstukindeling.” (bron: educatie-en-school.infonu.nl)
Uit je conceptueel model kun je onderzoeksvragen en deelvragen concluderen, zo ontstaat de basis voor je onderzoeksontwerp. In principe kun je in je rapport een hoofdstuk wijden aan een onderzoeksvraag en een paragraaf aan een deelvraag. Zo ontstaat een structuur voor je rapport.
Structureren van Onderzoek en Rapport
Je kan elk aspect uit je Conceptueel Model vertalen naar een deelvraag. Dus, je Conceptueel Model leidt tot deelvragen en die ga je beantwoorden m.b.v. onderzoek. De onderzoeksvragen en deelvragen kunnen leiden tot respectievelijk hoofdstukken en paragrafen, zo ontstaat een structuur voor je rapport.
Meer over Conceptueel Model:
- Zeven Typen van Conceptueel Model; flitscollege door dr. Hans Doorewaard.
- Conceptueel Model uitgelegd
- Conceptueel Model uitgelegd op Scribbr.nl
- Conceptueel Model uitgelegd op Afstudeerbegeleider.nl
- Theoretisch Kader & Conceptueel Model

[…] Eventueel kan je de samenhang weergeven in een conceptueel model. […]
[…] basis van je Theoretisch Kader kun je eventueel een Conceptueel Model ontwikkelen. Een Conceptueel Model geeft de relatie tussen factoren. Het geeft aan hoe de ene […]
[…] Eventueel kun je de samenhang weergeven d.m.v. een conceptueel model. […]