Conceptueel Model

In het conceptueel model moet je aangeven welke factor  invloed heeft op een andere factor. Zo kan je concluderen welke factor je hoe moet veranderen om het gewenste effect te realiseren. Met je conceptueel model maak je duidelijk welke factoren elkaar hoe beïnvloeden. Dus: welke factoren moet je hoe beïnvloeden om het gewenste effect te krijgen?

  • In je advies geef je dan uiteindelijk aan welke factoren aangepakt moeten worden, zodat het gewenste resultaat (uit de doelstelling) behaald wordt.
  • Je onderzoek is er dan op gericht om precies(er) te bepalen welke invloed welke factor heeft, in de specifieke situatie die jij onderzoekt. Uit je conceptueel model kan je dan ook relevante deelvragen concluderen.

“Een conceptueel model is een visuele weergave van een theorie en het bestaat meestal uit vakken en pijlen. In de vakken worden de begrippen gezet en de pijlen geven de relaties aan tussen de vakken. Een conceptueel model geeft een schematisch overzicht van welke begrippen worden gemeten in het onderzoek en welke relaties je moet analyseren voor je onderzoek. Dat geeft dat het conceptuele model ook een soort van afbakening is. Een conceptueel model is het beginsel van een theorie die je gaat gebruiken voor je onderzoek. Er bestaan veel verschillende soorten conceptuele modellen en verschillen tussen kwalitatieve onderzoeken en kwantitatieve onderzoeken.” (bron: educatie-en-school.infonu.nl)

Basis voor je onderzoek

“Het model is als een leidraad te gebruiken in een onderzoek en zal terug te vinden zijn in een globale hoofdstukindeling.” (bron: educatie-en-school.infonu.nl)

Uit je conceptueel model kun je onderzoeksvragen en deelvragen concluderen, zo ontstaat de basis voor je onderzoeksontwerp. In principe kun je in je rapport een hoofdstuk wijden aan een onderzoeksvraag en een paragraaf aan een deelvraag. Zo ontstaat een structuur voor je rapport.

Structureren van Onderzoek en Rapport

Je kan elk aspect uit je Conceptueel Model vertalen naar een deelvraag. Dus, je Conceptueel Model leidt tot deelvragen en die ga je beantwoorden m.b.v. onderzoek. De onderzoeksvragen en deelvragen kunnen leiden tot respectievelijk hoofdstukken en paragrafen, zo ontstaat een structuur voor je rapport.

Meer over Conceptueel Model:

'Conceptueel Model' kun je afkorten als 'CoMo'. Hier een foto van het Como-meer.
‘Conceptueel Model’ kun je afkorten als ‘CoMo’. Hier een foto van het Como-meer.

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.