Creatief Concept beginnen

Creatief Concept beantwoordt de vraag: Hoe brengen we de propositie (het aanbod) over, zodat kennis en houding veranderen en een eventuele barrière wordt overwonnen? Creatief Concept is een ‘Big Idea‘ dat in alle relevante media kan worden vertaald. Het kiezen van de juiste woorden en beelden (Copy & Art, ofwel: content) is bij deze vertaling essentieel. (vrij naar Floor, Van Raaij & Bouwman 2015 p134)

Je Creatief Concept is het ‘Big Idea’, het is de kern van je communicatiestrategie en daarmee is je Creatief Concept. de kern van je communicatieplan.

Creatief Concept in Stappen

Een Big Idea krijg je niet zomaar. De volgende stappen hebben bij vele studenten bewezen dat het werkt:

 1. Bereid je voor: leg de basis voor je Creatief Concept door onderzoek te doen naar de 5 elementen van Lasswell’s vraag. (Let op: zo’n Onderzoek kan een paar weken duren! De onderzoeksresultaten kun je eventueel samenvatten in een Creatieve Briefing.) Het is een goed idee om ook Best Practices te analyseren: hoe hebben andere bedrijven een vergelijkbaar communicatieprobleem opgelost (dus op het gebied van bekendheid, houding, gedrag).
 2. Divergeren: Brainstormen met bijvoorbeeld het “5 Makkelijke Stappen Schetsvel“; zie hiernaast.
  • Als het schetsvel vol genoeg is en je krijgt geen nieuwe ideeën meer voor de 5 elementen, dan kun je gaan brainstormen over ideeën voor content.
  • Vaak krijg je tijdens de brainstorm over de 5 elementen al ideeën voor content, noteer deze ook! (Dan doe je dus twee brainstormen tegelijk.)
  • Het kan geen kwaad om er nog eens een nachtje (of een paar nachtjes) over te slapen en nog meer ideeën te genereren. Ideeën hebben namelijk een ‘incubatietijd’: ze sluimeren in je onderbewustzijn en komen boven als ze ‘rijp’ zijn.
  • De Content die je bedenkt is Tekst & (bewegend) Beeld dat:
   • in alle nodige media is toe te passen,
   • barrière doorbreekt.
 3. Convergeren: Check je ideeën en kies het beste idee. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Checklist Creatief Concept, zie hiernaast.
Schetsvel 5 makkelijke stappen voor de elementen van Lasswell’s vraag.
Creatief proces: divergeren & convergeren.

Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.