Communicatieplan of Contentplan?

Het begrip ‘Communicatieplan’ is ontstaan toen de inzet van traditionele massamedia belangrijk waren voor het behalen van Organisatiedoelen en Marketingdoelen. In onze tijd van online media is het begrip ‘content’ opgekomen en daarbij hoort een ‘Contentplan’.

Content is de verpakking van de Boodschap en Content wordt verzonden via Media. Een Contentplan is dus hetzelfde als een Communicatieplan, alleen ligt bij het Contentplan de nadruk meer op online media. Een communicatieplan gaat over zowel online als offline media. Aangezien het bij een contentplan gaat over content – de inhoud van media – ligt de nadruk op het Operationele Niveau, met enige aandacht voor het Tactisch Niveau. Bij een communicatieplan ligt juist de nadruk op het Tactisch Niveau, met enige aandacht voor het Operationele Niveau.

Het denken over ‘communicatie’ begon met het denken over media. Intussen is het behalen van doelen – het bereiken van communicatie-effecten – daar bij gekomen. Voor het behalen van de gewenste effecten is vaak meer nodig dan alleen het inkopen van ruimte in de media. Denk bijvoorbeeld aan sponsoring en het creëren van events waardoor mensen vrijwillig content met elkaar gaan delen.

Het denken over ‘content’ zit nog heel dicht op de media het gaat namelijk over de inhoud – content – van de media. Het online effect van online content is makkelijk te meten. Maar om de effecten te vergroten moet je het spel beter leren spelen: betere content, die beter scoort. Net als in de sport kun je niet winnen door alleen op het scorebord te kijken. Voor het bereiken van meer effect kan daarom ook bij het ontwikkelen van een contentstrategie, gebruik worden gemaakt van de kennis die er in de loop van de jaren is ontwikkeld over communicatie.

‘Content’ is de ‘inhoud’ van de media: tekst en beeld; precies waarmee communicatiedeskundigen persberichten, advertenties, folders etc. vullen. Intussen hebben communicatiedeskundigen ontdekt dat ook muziek, evenementen etc. belangrijk zijn om doelen te bereiken. Mensen die zich bezighouden met content, realiseren zich eveneens steeds vaker dat hun toegevoegde waarde niet ligt in het maken van mooie content, maar in het bereiken van doelen.

Accentverschillen Communicatieplan – Contentplan

CommunicatieplanContentplan
– Communicatieplan: nadruk op Tactisch Niveau: Campagne.
– Strategisch Communicatieplan: nadruk op Strategisch NiveauIdentiteit & ImagoBranding.
– Contentplan: nadruk op Operationeel Niveau, Implementatie.
– Vroeger: ‘Zenden via Media‘. Z->.
– Nu ook: ‘Zenden en Ontvangen‘: interactie, dialoog, om zich aan elkaar aan te passen. A <-> B ; ABX.
– Zenden en Ontvangen om te beïnvloedenZ -> O ; Z -> O -> E.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.