Trend: Decentralisatie

Internet verkleint de afstand tussen mensen, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, doordat je met mensen over de hele wereld contact kunt hebben, informatie kunt delen etc. Figuurlijk, doordat je rechtstreeks contact kan opnemen met machthebbers, zoals de president van een land of directeur van een bedrijf. Zo kan je invloed uitoefenen op machthebbers, gewoon door hen te mailen, te Tweeten, of iets te posten via Facebook. Daarbij komt dat je je kan verenigen via social media en zo een vuist kan maken tegen regeringen (zoals in de Arabische Lente) en macht kan afsnoepen van bedrijven (zoals met Groupon, AirBnB, SnappCar, Uber).

Decentralisatie in de energie-sector
Decentralisatie zie je ook in de energie-sector. Steeds meer particulieren nemen namelijk zonnepanelen of windmolens, waarmee ze decentraal energie opwekken en leveren aan het energienet; terwijl energie tradititioneel wordt opgewekt door een grote centrale van een grote energiemaatschappij.

Ondermijnen van centraal gezag
Het centrale gezag van landen wordt steeds meer  ondermijnd. Aan de ene kant raken Europese nationale regeringen macht kwijt aan een nog grotere centrale macht: ‘Brussel’. Aan de andere kant krijgen mensen in regio’s zoals Schotland of Catalonië het gevoel dat hun regionale identiteit belangrijker is dan de nationale identiteit, en die regionale identiteit kan rechtstreeks onder ‘Brussel’ vallen, zonder bemoeienis van het Verenigd Koninkrijk of Spanje. Ook zijn er verschillende Euregio‘s, waarin Nederlandse, Duitse en Belgische regio’s samenwerken, waarmee ze macht naar de regio trekken en onttrekken aan de directe macht van één van de betrokken landen.

Gewapende strijd
Een minder leuke kant van het ondermijnen van het centrale gezag is de gewapende strijd van ISIS in Syrie en Irak – iets waardoor overigens een onafhankelijk Koerdistan steeds meer gestalte kan krijgen en dat is weer positief voor de miljoenen Koerden die decennia lang geen eigen land hadden en werden onderdrukt. Een andere gewapende strijd is die van pro-Russische seperatisten in het Oosten van Oekraïne.

Wat moet de communicatiedeskundige hiermee?
De trend van decentralisatie betekent voor de communicatiedeskundige dat hij er steeds minder vanuit kan gaan dat de organisatie waarvoor hij werkt, haar wil kan opleggen aan anderen. Elke organisatie zal moeten ‘onderhandelen’ met stakeholders over wat de organisatie wil – wat in het belang is van haar continuïteit en voor het behalen van haar doelen – en wat de stakeholders willen. Communicatie zal steeds meer een proces worden waarin betrokkenen op een lijn moeten komen en blijven, en niet alleen een middel om vaststaande doelen te bereiken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.