Total Content

Total Content bestaat naast tekst & (bewegend) beeld, ook uit alle andere kanalen (zoals geluid, geur, tast, etc. ) waarmee zintuigen zijn te bespelen, en waarmee een merk een boodschap uitzendt, online en offline, bewust en onbewust.

Total Content bestaat uit alle vormen van toegepaste kunst: schrijven, grafische vormgeving, fotografie, film, muziek, design, architectuur, etc.

Total Content: 2D, 3D en 4D

TotaleContent strekt zich uit over media in diverse dimensies:

 • 2D, twee-dimensionaal, het platte vlak: beeldscherm en papier.
 • 3D, drie-dimensionaal, de ruimte. Een plat vlak is nooit echt helemaal plat; ook een laptop, tablet, telefoon en tv zijn een soort drie-dimensionale kastjes; zelfs een vel papier heeft een bepaalde dikte, dit valt vooral op bij een dik boek. 3D kun je verdelen in:
  • Design. Ontworpen objecten die kleiner zijn dan de mens, zoals: verpakkingen, producten, meubels, mode, etc.
  • Architectuur. Ontworpen objecten die groter zijn dan de mens, zoals: huizen, gebouwen, wegen, landschappen, tuinen, interieurs van huizen, winkels, kantoren etc.
 • 4D, vier-dimensionaal, ruimte plus tijd. Aan content besteedt de ontvanger een bepaalde hoeveelheid tijd:
  • 1. Ernaar kijken, het lezen, luisteren, ruiken etc.
  • 2. Terugdenken aan wat hij heeft gezien, gelezen etc.
  • 3. Erover praten, delen via social media etc.
  • 4D gaat dus over ervaren: de tijd die de ontvanger besteedt aan het consumeren van de content.
  • Een pretpark zoals Disneyland is helemaal ingericht op het ervaren, terugdenken en delen van de Totale Content. Maar ook winkels zij ingericht voor het creëren van een optimale ervaring. En ook kantoren kunnen worden ingericht om de ervaring te optimaliseren.

Total Content: 4 Niveaus

Organisatie NiveauStrategisch NiveauTactisch NiveauOperationeel Niveau
Welke Boodschap Communiceert de Organisatie?Welke Boodschap Communiceert het Merk?Welke Boodschap Communiceert de Campagne?Welke Boodschap Communiceren Medium & Content?

Als je de ervaring in een pretpark, winkel of kantoor wilt optimaliseren, dan is het niet genoeg om de architectuur aan te pakken en te zorgen voor muziek, geuren etc. Al de 2D, 3D en 4D media moeten op elkaar worden afgestemd.

Dat optimaliseren begint bij het maken van de losse objecten/ media en de content; dit is het Operationele Niveau. Vervolgens moeten op Tactisch Niveau al deze gemaakte objecten/ media op elkaar worden afgestemd, zodat binnen een bepaalde tijd een bepaalde ervaring wordt gecreëerd (zoadat kennis, houding, voorgenomen gedrag veranderen). Bijvoorbeeld bij een attractie of binnen een afdeling van de winkel of in een kantoorruimte.

Al deze ervaringen moeten op elkaar worden afgestemd, zodat ze bij elkaar passen en passen bij het totale pretpark, of de totale winkel, of het totale kantoor. We hebben het dan over het Strategisch Niveau.

Mensen die in het pretpark/ de winkel/ het kantoor werken zijn heel belangrijk voor het creëren van de totale ervaring. Maar ook de bezoekers en hoe zij zich gedragen dragen sterk bij aan de totale ervaring.

De hele organisatie is een content-drager

Het gedrag van al de mensen die voor een organisatie werken wordt onder andere beïnvloed door Interne Communicatie, maar vooral door het totale gedrag van de organisatie: hoeveel tijd krijgen de medewerkers voor hun taken, wat wordt er van hen verwacht, welke training krijgen ze daarvoor, welke andere ondersteuning krijgen ze, hoe worden ze betaald, etc.

Hier gaat het over Organisatie Niveau. Denk hierbij ook aan het gevoel dat bezoekers overhouden aan een bezoek: voelen ze zich bijvoorbeeld vooral consument die zoveel mogelijk moet uitgeven, of bijvoorbeeld een lid van de ‘familie’ waarmee men het beste voor heeft.

De hele organisatie is dus een content-drager, ofwel een medium. Want een medium draagt content en die content bevat een boodschap.

Toepassen van Total Content

Denk groter dan in traditionele 2D content, denk outside-the-box. Bijvoorbeeld:

 • Het assortiment van een winkel kun je ook zien als content, want het roept een bepaald beeld (image) op, het geeft uitdrukking aan een identiteit. Welke kernboodschap zendt de winkel uit met zijn assortiment? Dat het goedkoop is? Of een specialist? Of dat de winkel staat voor verstandig leven? etc.
 • Propaganda kan bedreven worden met tekst en beeld, maar ook het sturen van hulpgoederen, het ontwikkelen van medicijnen, etc. kan gebruikt worden om het image van een land op te poetsen.

Total Content, Creatieve Industrie, Content Marketing

Total Content wordt geproduceerd door diverse mensen met verschillende beroepen en deskundigheden in de Creatieve Industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: tekstschrijvers, grafisch ontwerpers, illustratoren, fotografen, cartoonisten, filmmakers, decorontwerpers, interieurontwerpers, architecten, designers, etc.

Content Marketing is the Only Marketing Left – Seth Godin

In onze wereld zijn beeldschermen alomtegenwoordig. Ze zijn het belangrijkste medium voor bedrijven om met mensen in contact te komen en blijven. Daarom is content zo belangrijk. Daarom is Marketing bijna helemaal veranderd in Content Marketing.

Maar de wereld bestaat niet uit alleen maar 2D schermen. Content kan zich uitstrekken over 3D en 4D. Met Totale Content kan een merk dus via diverse touchpoints in contact komen met de doelgroep.

Content versus Marketing, Creatief versus Rationeel

Met marketing probeert een bedrijf het proces van het verdienen aan de markt te optimaliseren. Dit is een rationeel proces. Ook het op elkaar afstemmen van de verschillende niveaus van content is vooral een rationeel gedreven proces.

Maar het consumeren van de content is niet rationeel. Ook het creëren van content is niet rationeel, want als een creatief teveel wordt gestuurd door de doelen die bereikt moeten worden, dan kan hij geen mooie dingen meer maken, en dus wordt de ervaring niet optimaal.

Een medium draagt content en die content bevat een boodschap.

Voorbeeld van Total Content

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.