Identity en Branding versus Cultuur

Opdrachtgevers zien communicatie meestal als een instrument om de omgeving van hun organisatie (extern en intern) bij te sturen. Op Strategisch Niveau gaat het dan over het inzetten van de Identity om daarmee het Imago en de houding van doelgroepen te beïnvloeden.

De kern van de Identity Mix is de persoonlijkheid. De kern van een merk wordt vaak voorgesteld als een set kernwaarden. Waarden zijn ook de kern van een cultuur! Toch is er verschil tussen Identity en Branding enerzijds en Cultuur, anderzijds.

Corporate Identity: formeel en top-down ontworpen met een doel. Cultuur: informeel en bottom-up ontstaan.

De Brand Identity is een instrument dat het management gebruikt om de houding van mensen te beïnvloeden. De Cultuur is iets dat mensen spontaan met elkaar delen. Een management dat een Brand Identity wil opleggen, kan dan ook verzet verwachten van mensen die hun eigen cultuur hebben.

Identity en Branding zijn formeel. Cultuur is informeel. In die zin lijkt dit verschil veel op het verschil tussen formele communicatie en informele communicatie

In het ideale geval is de organisatiecultuur zo sterk dat alle medewerkers spontaan dezelfde waarden delen, zich spontaan gedragen zoals men van de organisatie en haar merk mag verwachten en zich spontaan kleden op een manier die typisch is voor de organisatie. Dan is een opgelegde Brand Identity niet nodig. In praktijk komt dit natuurlijk weinig voor. Bijvoorbeeld doordat mensen, culturen en merken door de tijd veranderen en het zou heel toevallig zijn als ze zich allemaal op precies dezelfde manier ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.