Barrière

Met ‘barrière’ bedoelen we op Communicatie KC: de barrière in het brein van de ontvanger: wat houdt hem tegen om te denken, voelen, doen, wat jij wilt?

De marketingcommunicatiebarrière beschrijft de gedachten over het merk, die in het hoofd van een aanzienlijk deel van een marketingcommunicatiedoelgroep zitten, en die instaan tussen wat deze groep nu doet (‘ist’) en wat het merk wil dat deze groep doet (‘soll’). – Liemt 2017 p292

De eerste barrière is onbekendheid. Want als de ontvanger je merk niet kent, dan zal hij er ook niet van houden. Deze barrière kun je doorbreken door aandacht voor je merk te trekken en vast te houden. Dit doe je bijvoorbeeld met opvallende content: opvallende tekst en beeld.

De tweede barrière die je als communicatiedeskundige vaak moet doorbreken is die van houding. Want als de doelgroep het merk kent, dan wil dat nog niet zeggen dat de ontvangers er ook van houden. Deze barrière kun je doorbreken door aantrekkelijke kenmerken – USP’s – over het merk te vertellen. Leer de ontvanger dus om de gewenste associaties met het merk te maken. (Lees Quickscan Image.) Dit doe je door een Creatief Concept te ontwikkelen en deze via een Communicatiestrategie bij de doelgroep te brengen.

Drie typen barrières

Volgens Van Liemt & Koot zijn er samengevat drie typen barrières die te maken hebben met de drie criteria voor een goede merkidentiteit en merkbelofte. Dit zijn de ROG-criteria

  1. Relevantie
  2. Onderscheidend vermogen
  3. Geloofwaardigheid
  • Kies de barrière die het meest gaat bijdragen aan realiseren organisatie- of marketingdoelstelling.
  • Voorwaarde: barrière kun je wegnemen met communicatie.

Zie ook: Boodschap bedenken met mindmaps

3 reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.