Problemen en Oplossingen

Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van enerzijds problemen die mensen willen oplossen met communicatie en anderzijds tips voor het vinden van oplossingen.

ProblemenOplossingen
Bekendheid van merk/ bedrijf/ product/ onderwerp vergroten.Het gaat hier om het veranderen van kennis van de doelgroep. Free Publicity is een goede vorm van communicatie hiervoor.
Overigens kom je er bijna niet omheen dat je met kennis ook meteen houding bijstuurt. Eigenlijk ben je namelijk het imago van het merk/ bedrijf/ product/ onderwerp aan het bijsturen.
Een imago begint met wat de doelgroep weet (of gelooft) van een merk: de attributen. Daaraan koppelt de doelgroep een oordeel (= houding), door de attributen onbewust te associëren met voordelen, waarden en motivaties. Maak daarom een plan voor het gewenst image.
Betrokkenheid van werknemers/ consumenten/ andere doelgroepen vergroten.‘Betrokkenheid’ is een gevoel van identificatie van het individu bij het merk. Een gevolg hiervan is trouw aan het merk/ bedrijf/ product.
Je vergroot betrokkenheid door middel van loyalty. Je kunt betrokkenheid vergroten door gekochte of emotionele loyaliteit. Voor emotionele loyaliteit moet je vooral de informele communicatie verbeteren.
Als het over online-communicatie gaat, dan spreekt men ook wel over engagement.
Een grotere betrokkenheid bereik je door evenwicht te vinden tussen een inside-out en een outside-in benadering.
Engagement vergroten.Het gaat hier over online-communicatie. Engagement betekent ‘verloving’: het ‘beloven van trouw’. Engagement kun je vergroten door KPI’s te meten en te verbeteren met de PDCA-cyclus. Denk bij KPI’s aan het aantal likes, hoe vaak content wordt gedeeld, hoe vaak een pagina wordt bezocht etc.
Houding ten opzichte van merk/ bedrijf/ product/ onderwerp verbeteren.Als ontvangers een negatieve houding hebben ten opzichte van de afzender, dan zullen ze zijn boodschap niet makkelijk geloven. Als de boodschap niet aankomt, dan veranderen kennis, houding en gedrag ook niet in de gewenste richting.
Een oplossing hiervoor is het verbeteren van het image van de afzender. Maar hiervoor is communicatiebeleid nodig en dat duurt heel lang.
Een meer praktische oplossing is daarom het inzetten van een andere afzender die de doelgroep wél leuk vindt. Denk hierbij aan beïnvloeders en andere Rollen in het Beslissingsproces. Of denk aan een merk waarmee de afzender samenwerkt (endorsement). Maar je kunt ook een nieuw merk ontwikkelen. Denk hierbij na over de merkstructuur.
Inside-out en een outside-in benadering in evenwicht.Inside-out benadering: de zender gaat ervan uit dat het bereiken van zijn doelen het belangrijkst is, het oplossen van zijn organisatieprobleem staat voorop (en dus niet het probleem van de doelgroep). De doelgroep moet bijvoorbeeld helpen om de winst van het bedrijf te vergroten. Zo kan de doelgroep zich uitgebuit of gebruikt voelen. Er kan een gevoel van ‘wij’ tegen ‘zij’ ontstaan. Hierdoor wordt de betrokkenheid en trouw minder.
Op de langere termijn werkt het meestal beter om óók uit te gaan van de problemen/ motivaties van de doelgroep. Je streeft dan naar wederzijds begrip.
Dit is een dynamisch proces, waarbij twee of meerdere deelnemers betrokken zijn. De doelen van alle deelnemers zijn daarbij even belangrijk. Communicatie wordt dan opgevat als een spel tussen gelijken.
Oplossing is om zo hoog mogelijk te komen in de Interactieladder. Een eerste stap kan zijn het wederzijds begrip bevorderen met de teksten die de afzender naar buiten brengt.
Lineaire en dynamische opvatting van communicatie in evenwicht.Lineaire opvatting van communicatie: de zender heeft een boodschap en communicatie is geslaagd als zijn boodschap precies bij de ontvanger over komt, zoals hij de boodschap bedoeld had.
Hier tegenover staat een opvatting van communicatie als een dynamisch proces, waarbij twee of meerdere deelnemers betrokken zijn. Alle deelnemers zijn even belangrijk. Communicatie wordt dan opgevat als een spel tussen gelijken. Bij de deelnemers ontstaat een ‘wij-gevoel’.
De lineaire opvatting past bij een inside-out benadering en die kan problemen geven.
De oplossing is dan het vinden van evenwicht tussen een inside-out en outside-in benadering.
Ruis verminderen.Voor het verminderen van ruis moet je onderzoeken en analyseren wat de factoren zijn van Interne Ruis en van Externe Ruis. Beslis welke factoren het belangrijkst zijn en ontwikkel oplossingen om deze factoren te verminderen.
Het begrip ‘ruis’ hoort bij een lineaire opvatting van communicatie. Deze opvatting is vaak een probleem.
Sollicitanten aantrekken.Hier gaat het over arbeidsmarktcommunicatie: het beïnvloeden van kennis, houding, gedrag van de doelgroep. ‘Gedrag’ is hier ‘solliciteren’. De communicatiedoelgroep kan ook bestaan uit andere mensen in de DMU. Je oplossing is een communicatieplan.
Het kiezen van de juiste afzender is hierbij heel belangrijk. De opdrachtgever is namelijk niet altijd de beste afzender, omdat de doelgroep zijn bedrijf/ merk niet kent of niet vertrouwt. Een oplossing is dan Employer Branding, maar hiervoor is communicatiebeleid nodig en dat duurt heel lang.
Trouw/ loyaliteit vergroten.Trouw/ loyalty is te verdelen in gekochte en emotionele loyaliteit.
Als het over online-communicatie gaat, dan spreekt men ook wel over engagement.
Voor emotionele loyaliteit moet je vooral de informele communicatie verbeteren.
Trouw/ loyaliteit vergroot je door evenwicht te vinden tussen een inside-out en een outside-in benadering.
Verkoop bevorderen.Dit is een marketingprobleem. Vertaal het naar een communicatieprobleem, dus naar het veranderen van kennis, houding, gedrag bij de doelgroep. ‘Gedrag’ is hier ‘koopgedrag’ van de afnemer. De afnemer is de marketingdoelgroep; de communicatiedoelgroep kan daarnaast bestaan uit andere mensen in de DMU. Je oplossing is een communicatieplan.
Het kiezen van de juiste afzender is hierbij heel belangrijk. De opdrachtgever is namelijk niet altijd de beste afzender, omdat de doelgroep zijn bedrijf/ merk niet kent of niet vertrouwt.
Vertrouwen vergroten.Als ontvangers de afzender niet vertrouwen, dan zullen ze ook zijn boodschap niet makkelijk geloven. Als de boodschap niet aankomt, dan veranderen kennis, houding en gedrag ook niet in de gewenste richting.
Een oplossing hiervoor is het verbeteren van het image van de afzender. Maar hiervoor is communicatiebeleid nodig en dat duurt heel lang.
Een meer praktische oplossing is daarom het inzetten van een andere afzender die de doelgroep wél vertrouwt. Denk hierbij aan beïnvloeders en andere Rollen in het Beslissingsproces. Of denk aan een merk waarmee de afzender samenwerkt (endorsement). Maar je kunt ook een nieuw merk ontwikkelen. Denk hierbij na over de merkstructuur.

Zie ook

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.